Coach? Therapeut of vriend? Wat is het verschil? En wie heb je nodig?

Iedereen coach?!

Vandaag mag iedereen zich coach noemen. Er bestaat niet zoiets als een opgelegde studie die je moet volgen om het plakje aan je voordeur te hangen. Theoretisch gezien is een coach een leraar. De coachee is de leerling.
Zo heb je een financiële coach die zijn leerling leert zijn financiën beheren en leert een sportcoach je sportief aan de slag gaan.

Maar wat doet een coach nu exact? En waarin zit het verschil tussen een coach, een goede vriend en een therapeut?

Als startende coach heb ik regelmatig het gevoel dat ik hier een stukje informatie rond te delen heb. Alsof ik me wil verantwoorden voor ‘wat ik nu precies doe’. Ik heb immers geen psychologie gestudeerd en geen vierjarige therapeutenopleiding gevolgd. Wat maakt dan dat ik diegene ben die jou misschien nét wel op weg kan helpen?

Vriend of coach?

Een goede vriend is goud waard, zeker wanneer je je op een kantelmoment in je leven bevindt. Met een beetje geluk heb je iemand in je omgeving met wie je eerlijke gesprekken kan voeren en iemand die je ten gepaste tijden een spiegel voorhoudt. Een luisterend oor, iemand die je aanmoedigt om je ideeën en gedachten op orde te krijgen. Meestal is dit ook voldoende en kom je hier zelf tot inzichten.Maar, een vriendschap is geen professionele relatie. Een vriend heeft ook altijd iets te winnen of verliezen bij een vriendschap en zal dus ook niet objectief kunnen blijven. Misschien is jouw vriend bang om écht eerlijk tegen je te zijn, uit angst de vriendschap op het spel te zetten. Of misschien projecteert jouw vriend zijn of haar angsten en onzekerheden op jouw situatie, waardoor je geen neutraal beeld krijgt.

Ik kijk vooruit

Als coach ben ik niet diegene die in het verleden blijft vastrijden. Al vind ik je verleden wel een ongelofelijk interessant iets om als vertrekpunt aan te grijpen.
Jouw verleden is letterlijk jouw introductie. En daarmee hebben we het ook wel weer gehad. Mijn job is jouw geest aan het werk zetten. Je vragen stellen en je tot inzichten laten komen.

Jij mag spreken over je trauma’s, maar je hoeft ze niet te herbeleven of compleet tot op de bodem uit te klaren. Het verleden is wat het is, en het belangrijkste … is je leven vandaag.

Hier zit een immens verschil met een therapeut. Die zal het nodig vinden om je te laten spreken over wat er geweest is en zal je dit willen laten begrijpen. Dit kan ook heel erg zinvol zijn, maar dan heb je geen coaching nodig.
Een mooie metafoor? Een therapeut is je reddingsboei wanneer je dreigt kopje onder te gaan. Wanneer je op adem bent gekomen op de reddingsboei, is het tijd om als een zeester, op je rug, te blijven dobberen tot je weer aanspoelt, dat is wat een coach met je doet. Je leren dobberen tot je aanspoelt.

Wat heb jij nodig? Een reddingsboei of een ondersteuning bij het blijven drijven?

Wij zijn een team. En jij bent mijn klant.

Vaak vragen mensen me of ik veel ‘patiënten’ heb. Ik heb er, liefst, geen. Wanneer je start bij mij als coach is er ook helemaal niets mis met jou. Je ervaart dat de wereld rondom jou niet helemaal draait zoals je zou willen. Je ervaart misschien angst, schuld of schaamte. Hier en daar lopen dingen moeilijk en heb je het gevoel dat je vervalt in dezelfde patronen. Je wil de zaken aanpakken en eraan werken.
Zie het als bij een personal trainer. Hier ga je om meer spieren of uithouding te verkrijgen. Bij een coach ga je om je emotioneel te stretchen. Om je comfortzone te vergroten en te groeien als mens.

En dat is nu net het allerleukste aan een coaching traject. Wij zijn partners in crime. Samen met jou werk ik aan ‘jouw handleiding’ en doorheen het traject ontstaat een ongelofelijke schat aan informatie over ‘wie jij bent’.
Zonder jouw input gebeurt er dus niets. Dat lees je goed, je zal moeten werken. Het is tenslotte een wederzijds engagement. Ik ondersteun je, maar jij blijft eigenaar van het hele proces. Het is jij die het zal moeten doen.

Verleden tegenover toekomst, verwerken tegenover nieuwe plannen, dat zijn de belangrijkste verschillen tussen een coach en een therapeut.

Ik weet hoe jij je voelt

Weet ik dat echt? Ja. Ik weet dat echt. Dat is net de kracht van mij als ervaringsdeskundige coach. Hoewel ik een gecertifieerde opleiding genoot bij Apluscoaching, heb ik zelf mijn levenspad al ongelofelijk intens bewandeld en behoorlijk wat gezien. Mijn verhaal vind je in stukjes en brokjes op mijn persoonlijke blog.

Ik herinner me de schaamte, de schuldgevoelens en de diepgewortelde angst -die ik vandaag trouwens nog steeds elke dag voel-. Het is een lastig en soms eenzaam parcours. Het vinden van mensen die je begrijpen zonder je (goedbedoeld) advies te willen geven is bijna onmogelijk.
Misschien vind je niet eens de woorden om uit te leggen wat er precies met je aan de hand is, simpelweg omdat het een gigantisch ingewikkeld kluwen geworden is. Het helpt, om dan tegenover iemand te zitten die je spiegelt, die je vragen stelt en je laat nadenken over wat je écht zelf voelt en zélf wil in jouw leven. In the end, heb je er toch ook maar één, dus kan je maar beter zorgen dat je doet wat je echt diep vanbinnen verlangt.

  • Als coach leef ik me in in jouw situatie, omdat ik ooit stond waar jij nu staat. Ik filter jouw onderliggende boodschap uit alles wat je zegt. Dat doe ik door ongelofelijk goed te luisteren, te kijken en gedurfde vragen te stellen.
  • Jouw verhaal is jouw verhaal, ik heb het mijne. Voor advies, oordeel of zelfoordeel ben je bij mij niet aan het juiste adres. Ik hou je een spiegel voor, vertel je wat je me eigenlijk probeert duidelijk te maken. De verantwoordelijkheid in keuzes maken laat ik graag bij jou.
  • Schaamte mag je buiten laten, net omdat ik zelf weet hoe ingrijpend het is wanneer je iets onbespreekbaar wil bespreken. Schamen hoef je je hier niet te doen. Integendeel, durven verwoorden wat JIJ wil is ongelofelijk dapper en moedig.

Het is als leren fietsen. Een vriend zal je aanmoedigen om ook een fiets te kopen. Zo kunnen jullie gezellig samen gaan fietsen. Een therapeut zal je aanmoedigen om over je angsten te spreken rond het gebruik van een fiets. Een coach zet je op de fiets en loopt met jou mee, net zolang tot je stabiliteit gevonden hebt om het alleen te doen.

Benieuwd naar wat ik als coach voor jou kan betekenen?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: