Wat is jouw liefdestaal?

Jij houdt van lieve woorden, je partner is echter niet zo’n emotionele spraakwaterval. Het maakt je onzeker. Houdt hij wel écht van je? Hijzelf snapt je bezorgdheid niet. “Kijk eens rond je heen, ik kocht je net een nieuwe telefoon! En je hebt vorige week een boeketje bloemen gekregen”, antwoordt hij, als je hem alweer vraagt ‘of hij je nog graag ziet’. Dit gebeurt wanneer je een andere liefdestaal spreekt. Een liefdestaal is niets ‘zweverigs’. Het is de taal die je spreekt om je liefde voor iets of iemand te uiten. En die kan weleens totaal verschillend zijn.

We krijgen van thuis uit mee hoe we liefde ‘moeten’ uiten. Dat zit een beetje in ons emotionele DNA. Elke persoon creëert zo typische gewoontes. In mijn gezin was het bijvoorbeeld heel normaal om erg veel te knuffelen, terwijl ik me herinner bij vriendinnetjes, dat ze dat best vreemd konden vinden. Wanneer je iets vaak doet, vind je dat ook maar ‘normaal’. We ervaren ‘liefde’ zoals wij dat ‘normaal’ vinden.
Ik had een vriendinnetje met hele rijke, hardwerkende ouders. Zij kreeg erg veel cadeautjes om de afwezigheid van haar ouders te compenseren. Op die manier leerde zij dat cadeautjes kopen overeenkomt met liefde tonen. Voila, zo eenvoudig is het eigenlijk.

Over het algemeen kunnen we stellen dat er vijf verschillende liefdestalen zijn. Er bestaan oneindig veel ‘variaties’, maar deze vijf zijn de belangrijkste. Wanneer je weet wat jouw liefdestaal is, en die van je partner, kan je hier ook beter op afstemmen.

In je relatie gaat het zo.

Jij hebt geleerd dat wanneer iemand je bevestigd en je vertelt dat je erg goed bezig bent, je geliefd bent. Je ouders moedigden je altijd aan. Ze zeiden veel lieve dingen en gaven je telkens complimenten wanneer je iets goed deed. Om die reden geef jij je partner ook enorm veel complimentjes. Je gaat ervan uit dat je partner zich zo heel erg graag gezien voelt.
Maar jouw partner, spreekt een totaal andere liefdestaal dan jij. Jouw partner vindt knuffelen veel belangrijker. Die voelt zich pas echt geliefd, wanneer je tijd maakt om samen in de sofa te kruipen, lekker dicht bij elkaar. Op die manier toont jouw partner jou dat je geliefd bent voor hem / haar.
Je partner geeft je niet zoveel complimenten, omdat hij / zij dat niet zo makkelijk vindt. En jij duikt niet elke avond een uur met je partner knuffelend in de zetel, omdat je al zo vaak in woorden uitdrukt hoe fantastisch je je partner vindt.
Resultaat? Twee mensen die een ‘gemis’ ervaren in hun relatie en hier onzeker van worden.

VIJF LIEFDESTALEN

CADEAUTJES

Krijg jij graag cadeautjes? Vind je het belangrijk dat een cadeau zorgvuldig is uitgezocht? Met veel liefde is ingepakt? Misschien heb je soms het gevoel dat je partner je overlaadt met geschenken? Wanneer je liefdestaal cadeautjes zijn, staat dit symbool voor ‘ik zie je graag’. Dat klinkt, in onze consumptiemaatschappij’, soms misschien een beetje makkelijk, maar het is wel echt zo. Ik kan me mensen voorstellen die gruwelen bij het krijgen van een envelop met cash geld in of een bon voor een etentje in een restaurant naar keuze. Ze houden van persoonlijke spullen. Waarbij je het gevoel krijgt, ‘die persoon heeft moeite voor me gedaan’.

TIJD

Soms houden mensen ook enorm veel van het samen doorbrengen van quality-time. Zo ken je misschien koppels die letterlijk ‘alles’ samen doen. Het samen doorbrengen van kwaliteitsvolle momenten (goede gesprekken, samen een bad nemen, verre autoritten maken), kan voor sommige mensen heel belangrijk zijn. Als je partner deze taal spreekt, is het belangrijk dat jij af en toe echt een moment vrijmaakt waarop je je partner helemaal centraal stelt.

Knuffelen – Seks

Het lijkt zo voor de hand liggend, maar dat is het niet. Iemand aanraken is een van de meest doordringende manieren om te communiceren. Wanneer je kind bijvoorbeeld niet luistert en je het bij de arm grijpt, ben je zeker dat je de aandacht krijgt. Stel je de eerste aanraking voor van een nieuw verliefd stelletje. Het gaat dwars door je lichaam.
Zo gaat het ook met knuffelen en aanrakingen. Wanneer je partner zijn liefdestaal ‘knuffelen’ is, vindt hij / zij fysiek contact belangrijk. Als jij dit zelf niet echt nodig vindt, kan hier een grote kloof ontstaan.

WOORDEN

Wanneer je de liefdestaal ‘woord’ hebt’, uit je genegenheid en liefde door complimenten, aanmoediging, lieve woordjes enz. Het rolt over je lippen, zonder dat je daar moet over nadenken. Voor mensen die deze liefdestaal spreken, zijn woorden als deze heel belangrijk. Ze voelen zich meer geborgen, veiliger, meer gerespecteerd en gelukkiger.

PARAAT STAAN

Misschien heb je zelf de neiging om je geliefden veel ‘uit handen te nemen’. Om heel de tijd te pleasen. Dan zou het wel eens kunnen dat jouw liefdestaal ‘dienstbaarheid’ is. Misschien vind je het belangrijk dat je partner dingen voor je ‘doet’. Het geeft je een gevoel gesteund te zijn en er niet alleen voor te staan.

Benieuwd naar jouw liefdestaal? Misschien weet je het wel zelf… Op deze website kan je de test doen!

Meer lezen? De vijf talen van de liefde – Gary Chapman

Wil jij meer weten over jouw liefdestaal en samen met je partner langskomen voor een gesprek?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: